Linoleum

Hvordan fremstilles linoleum?

Der findes kun tre store linoleumsfabrikker i verden. De store modningskamre, hvor lange linoleumsbaner hænger til tørre, er imponerende. Selve produktionen på fabrikkerne taler for sig selv.

Ingredienserne bliver blandet og æltet, og til sidst rullet op på rør, så de er klar til montering.

Vi ser linoleum som ruller, når der er tale om banevarer, men de har været længe undervejs, før rullerne lander hos os.

LinoleumHovedingredienserne i linoleum er:

  • Linolie
  • Savsmuld
  • Kalksten
  • Harpiks
  • Jute

Linolien koges først ind i en oxidationsproces til linoxyn, et pastaagtigt materiale. Dette sker under tilsætning af tørremidler ved ca. 80° C i såkaldte Bedford-tromler. Senere tilsættes smeltet harpiks og linoleumsstøv fra produktionsrester.

LinoleumDen færdige linoleumscement presses i en tråd, der skæres i portionsstykker. Portionsstykkerne blandes ligeligt med kork og savsmuld, kalkstenspulver og farvestoffer, hvorefter det æltes. Kvaliteten af gulvbelægningen afhænger primært af, hvor grundigt komponenterne blandes. Efter flere omgange i enkelt- og dobbeltskrueblandemaskiner får man til sidst en homogen masse.

Doseringsmaskiner hælder den fine, letsmuldrende linoleumsmasse på jutesubstraten foran gigantiske valser. De to valser, der drejer i hver sin retning, presser massen ned på juten, hvilket binder de to materialer tæt sammen. På den måde fremstilles linoleum i baner på op til 30 meters længde.

Linoleumsbanerne hænges til modning i enorme modningskamre, der kan være op til 15 meter høje.

Efter to til fire uger og ved hjælp af en reguleret varmebehandling modnes og forstærkes linoleumsbanerne.